Er du dum eller hva'?
Hvis du ikke stemmer, er det fordi, du er dum!
Giv mig lige en chance for at forklare, inden du klapper computeren i eller scoller til noget andet på Facebook.
Vores hjerne har en begrænset kapacitet (trofaste læsere har hørt det her før).
De 90 % af vores hjerne arbejder udelukkende med rutiner, følelser og vaner. Ergo er der kun 10 % tilbage, som kan håndtere alt det, hvor vi skal tænke os om.
Og det skal vi, når vi skal stemme.
Der er ikke plads
Vi skal have fundet den rigtige kandidat at stemme på, og vi skal måske hen til et sted i byen og afgive vores stemme, hvor vi ikke kommer ret tit.
Hvis vi så - oven i det her valghalløj - har alt for meget arbejde, mangler penge til den næste husleje eller vores ældste bliver moppet i skolen. Ja, så er der simpelthen rigeligt at se til for de 10 % af hjernen.
Og så kommer jeg til pointen.
Nemlig, at vi fremstår dummere, når vi har alt for meget at bekymre os om.
Undersøgelser viser, at vores IQ daler drastisk, når vi har mange udfordringer i hverdagen.
Derfor ser vi en meget lav valgdeltagelse i de områder, hvor mange er på overførselsindkomster. Her er der nok at bruge de 10 % til: Der skal måske læres dansk, økonomien er svær, der er problemer med helbredet og 1000 andre ting, som kræver fuld opmærksomhed bare for at sikre mad på bordet og tøj på kroppen.
Derfor bliver det at stemme skubbet ned af prioriteringslisten - og for mange skubbet helt væk.
Dårlige valg
Det, at vi har svært ved at foretage valg, når vi er pressede, gælder selvfølgelig også i andre situationer. Ikke kun til politiske valg.
Jeg ser det også hos nogle af mine kunder i NugdeCase.
Fx når jobcentret oplever, at de ledige ikke gør, hvad der står i brevet. Eller når kontoret ikke kan få fusionen til at glide smertefrit.
Det eneste, man kan gøre, er at hjælpe og guide.
Bær over med kunderne, borgerne, kollegerne og mig, når vi virker lidt dumme. For så er det sansynligvis, fordi vi går og bruger vores rationelle 10 % på andre bekymringer.