Nudging - hvad er det?

Når jeg fortæller, jeg arbejder med nudging, så ser de fleste på mig med et lidt tomt blik. Det er helt ok! 

Men hvad er nudging?

Nogle kommer til at tænke på fodspor på gaden eller et klistermærke med en flue klistret toiletkummen. Men nudging er meget mere end det.

90 pct rutine

Udgangspunktet er, at vi gerne vil skabe en adfærdsændring hos en gruppe mennesker. Det forsøger vi ofte at gøre med argumenter, kampagner eller bøder. Men det virker ikke ret længe - hvis overhovedet. For vi mennesker er i 90 pct af vores tid styret af vaner, forudopfattelser og rutiner.

Argumenter, kampagner og bøder taler til den rationelle del af os, som vi kun kan mønstre i 10 pct af vores vågne tid. Der er altså et misforhold mellem, hvad vi får smidt i hovedet, og hvad vi kan håndtere.

Det er ikke min skyld

Det er derfor ikke dårlig vilje, når jeg glemmer kostrådene, mens jeg tager mit tredje stykke kage. Godt at huske på, når man efterfølgende dunker sig selv i hovedet.

   

design/screenshot-2019-02-24-at-153407.png

 

Et vellykket nudge er en indgriben eller forstyrrelse, som gør, at vi ubevidst ændrer vores adfærdsmønster.

Som forsker i nudging, Pelle Guldborg, udtrykker det: "Et nudge er en intervention, der ikke burde betyde noget for vores adfærd i princippet, men gør det i praksis”.

Ud og se hvad der sker

For at finde frem til det rette nudge kræver det en masse observationer af gruppens adfærd, så vi har det reelle billede af, hvad der sker. Først der kan man begynde at tænke sig frem til typen af intervention.

Med hensyn til det 3. stykke kage - så har jeg endnu ikke fundet det rette nudge for mig selv. Men det hjælper at lade være med at bage bradepandekage, når man kun er to hjemme.

Hvis du har lyst til at vide lidt mere om nudging, så book mig til et foredrag og evt. workshop i din virksomhed eller netværk på 25 85 25 41.

PS. Da du så billedet af chokoladekagen, fik du så også mundvand og trang til noget sødt? Jeps! Det er de 90 pct., der sætter det hele i gang. 

Skrevet af Lena Hellström
Indlæg postet d. 06.08.2015
Hvad kan jeg gøre for dig?
Vi finder sammen en løsning, som passer dine ønsker og behov.
Få 5 effektive nudge
Få 5 effektive nudge
... der fjerner din dårlige samvittighed resten af livet.

Få et kvarters gratis rådgivning

bubblemedia